Een kroon voor Onze Lieve Vrouw op de Markt
Het Mariabeeld op de Markt van 's-Hertogenbosch heeft sinds 2 mei een gouden kroon. Die is de afgelopen maanden gemaakt met oude technieken in het atelier van edelsmid Hans van Gerwen in Rosmalen.
In december 2015 zijn de stadsput en het Onze Lieve Vrouw huisje met daarin een Mariabeeld op de Markt onthuld. Het puthuis is een replica van de historische stadsput uit de 16e eeuw. Het Mariakapelletje wordt voor het eerst in 1498 vermeld. De replica van het Mariabeeld is ook gemaakt naar een vijftiende-eeuws beeld van de Bossche Meester van Coudewater.
Historisch verantwoord nieuw gemaakt
Voor het ontwerp van de kroon, passend bij het tijdsbeeld van de 15e eeuw, werd onderzoek gedaan door bouwhistoricus Ronald Glaudemans, de van oorsprong Rosmalense edelsmid Hans van Gerwen en hoogleraar Jos Koldeweij deden onderzoek. Het werd een koninginnenkroon met stijlkenmerken uit de christelijke cultuur. De modern vormgegeven kroon heeft kruisbloemen en lelies als symbool voor reinheid en maagdelijkheid.
Het werkstuk is de afgelopen maanden kosteloos gerealiseerd in het atelier van edelsmid Hans van Gerwen in Rosmalen met drie cursisten: Anne-Marie Aarts, Wilhelmien van Beers en Willie Bloks. Ze werkten met de oude technieken van drijf- een ciseleerwerk. De 12 cm. hoge kroon is daarna door een daarin gespecialiseerd edelsmid verguld. De materiaalkosten en de vergulding zijn gesponsord door de architect van de stadsput Jan Weijts uit Bergen op Zoom en aannemersbedrijf Nico de Bont in Vught. Het Mariabeeld op de Markt kreeg daarmee zonder kosten een prachtige bekroning.