In de gemeente 's-Hertogenbosch staan ruim duizend monumenten en beeldbepalende gebouwen. Ook zijn er tientallen archeologische monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten. Bewoners, eigenaren, architecten, ondernemers en andere belanghebbenden kunnen bij Erfgoed 's-Hertogenbosch terecht voor bouwhistorisch en archeologisch advies. Bijvoorbeeld als er plannen zijn om te gaan verbouwen of restaureren. Hiervoor is vaak een vergunning nodig.
Bij verbouwingen of restauraties vindt overleg plaats met een van onze erfgoedadviseurs. Wij kunnen al in de beginfase belangrijke informatie geven over het gebouw of de plek. Bouwhistorische kennis is een inspiratiebron voor elke verbouwing. Hiermee voorkomen we bovendien samen dat belangrijke historische elementen verdwijnen.
Erfgoed 's-Hertogenbosch adviseert initiatiefnemers, het college van burgemeester en wethouders, verschillende afdelingen van de gemeente 's-Hertogenbosch en de Adviescommissie Omgevingskwaliteit. Bovendien staan de adviseurs in nauw contact met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed,
Het advies van Erfgoed 's-Hertogenbosch is niet bindend. De Adviescommissie Omgevingskwaliteit beoordeelt een bouwplan en neemt het advies van de erfgoedadviseurs mee bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Kijk voor meer informatie over het aanvragen van deze vergunning op de pagina Omgevingsvergunning van de gemeente 's-Hertogenbosch.
Wil je energie besparen in een monument? Bekijk dan de pagina Verduurzamen monumenten voor de mogelijkheden en regels.