Ontdek hoe de Romeinen leefden tijdens deze 47 km lange fietstocht! Wie nu langs de Maas tussen ’s-Hertogenbosch en Oss fietst zal niets meer tegen komen dat nog dateert uit de Romeinse tijd. Tenminste: niet bovengronds. Ondergronds is het een heel ander verhaal. Archeologen hebben de afgelopen decennia vele vondsten gedaan die ons een steeds duidelijker beeld geven van hoe dit gebied er destijds uit moet hebben gezien. Het was een levendig komen en gaan van mensen, handelsproducten én ideeën. Het gebied was een logistiek, economisch, religieus én militair knooppunt.
Met deze fietsroute van 47 kilometer reis je terug naar het Romeinse verleden en ontdek je hoe deze regio er uit zag in de Romeinse tijd. De route is op elk gewenst punt te beginnen en loopt in een cirkel door de gemeenten 's-Hertogenbosch, Oss, Maasdriel en West Maas en Waal. Op zo’n 16 locaties onderweg wordt door middel van landmarks, infoborden, en audio-silhouetten verteld over de (Romeinse) geschiedenis van de plek. Er is ook een gratis routefolder en route app beschikbaar voor iPhone en Android.
Reconstructie van de tempel van Kessel. Afbeelding: Mikko Kriek / BCL Archaeological Support
Ontdek het Romeinse verleden via de gratis Erfgoed ’s-Hertogenbosch route app voor iPhone en Android. Download de app en open de route van 'Tempels langs de Maas'. De app laat de route zien en geeft een seintje op locatie wanneer er interessante info beschikbaar is.
Volg de bovenstaande links of zoek naar: Erfgoed Den Bosch
Tempels langs de Maas ontdekken met je schoolklas? Dat kan! Voor het basisonderwijs zijn twee educatieve routes ontwikkeld met (gratis) opdrachtenboekjes vol puzzels.
Tijdens de wandeltocht van zo’n 3 km maken kinderen kennis met de Romeinen en Bataven die 2000 jaar geleden zelf rondliepen op dezelfde plek. Ga op pad met de Bataaf Julius in Empel of met de Romein Titus in Kessel en los hun raadsels op.
Deze route is aangeboden door provincie Noord-Brabant, gemeente 's-Hertogenbosch, gemeente Oss, gemeente West Maas en Waal en gemeente Maasdriel. Neem voor vragen en tips contact op via: erfgoed@s-hertogenbosch.nl.