ANWB-borden in Nuland benoemd tot gemeentelijk monument

Nuland is 11 gemeentelijke monumenten rijker. Uniek is dat ook twee ANWB-borden uit de periode 1940-1950 een beschermde status krijgen. Om dit te vieren kwamen leden van heemkundegroep Nuwelant en wethouder Huib van Olden bij elkaar in Nuland. 

Met de komst van Nuland en Vinkel bij gemeente 's-Hertogenbosch in 2015 is onderzocht of het gemeentelijke monumentenbestand uitgebreid moest worden. In samenwerking met de heemkundegroepen is een lijst met diverse panden en objecten opgesteld. Op 12 november werd de finale lijst door het college definitief vastgesteld. Het gaat onder meer om wederopbouwboerderijen, gemeentelijke dienstwoningen, verzorgings- en verpleeghuis Sint Jozefoord, een deel van de kerkmuur en enkele graven op de begraafplaats bij de kerk in Nuland.

ANWB-borden

Ook zijn er twee ANWB-borden uit de periode 1940-1950 beschermd. Het is uniek in Nederland dat deze borden nu een gemeentelijke monumentenstatus hebben. De wegwijzers zijn een herinnering aan een periode waarin de bevolking steeds vaker en verder met de fiets en auto op pad ging. De bescherming is meteen een reden om de borden weer in oude luister te herstellen. De borden worden gerestaureerd, de belettering weer in originele staat teruggebracht en weer compleet gemaakt met het historische logo en kroontje van de ANWB. De restauratiewerkzaamheden worden nog deze winter uitgevoerd door medewerkers van gemeente ’s-Hertogenbosch.


De ANWB-borden worden nog deze winter gerestaureerd.


Een ontwerp van de ANWB-borden met nieuwe belettering en historische logo met kroontje.

Andere objecten

Naast de twee ANWB borden hebben ook twee andere typische Nulandse objecten een monumentenstatus gekregen. Het gaat om de Schutskooi uit 1936, gemaakt door de Nulandse smid Johannes van de Meulenreek. En ook de drie smeedijzeren scheepjes uit 1950, gemaakt door de Nulandse dorpssmid Toon van Amelsvoort.


Ook de smeedijzeren scheepjes uit 1950 komen in het gemeentelijk monumentenbestand.


Wethouder Huib van Olden op bezoek bij Heemkundegroep Nuwelant.