Bijdrage Mondriaan Fonds voor publiekspresentatie over Tweede Wereldoorlog

Erfgoed ’s-Hertogenbosch ontvangt € 80.000 van het Mondriaan Fonds voor de realisatie van een vernieuwende publiekspresentatie over de Tweede Wereldoorlog. Via moderne middelen kan het publiek vanaf oktober 2023 virtueel in gesprek gaan met Bossche ooggetuigen uit de oorlog.


Een Shermantank van de east Riding Yeomanries rijdt 's-Hertogenbosch binnen over de Graafseweg. Oktober 1944.

De vele archieven en collecties van Erfgoed 's-Hertogenbosch bieden een schat aan verhalen uit de gemeente 's-Hertogenbosch in oorlogstijd. Verhalen van Bosschenaren, dagboeken, brieven, foto’s en meer. Eerder ontving Erfgoed 's-Hertogenbosch een bijdrage van het Mondriaan Fonds voor het digitaliseren van Bossche oorlogsbronnen. Het doel is om deze bronnen in samenwerking met het bureau WijDoenDingen op vernieuwende wijze toegankelijk en beleefbaar te maken voor een breed publiek.

Gesprekken met digitale personages

Via interactieve portretten op een beeldscherm staan bezoekers straks oog in oog met personages uit de Tweede Wereldoorlog. Een combinatie van spraakherkenning, aanraking en positiebepaling door middel van sensoren maakt het mogelijk om een actief gesprek te voeren met de persoon in het portret. De gesprekken zijn gebaseerd op verhalen van echte ooggetuigen en archiefbronnen.

De commissie van het Mondriaan Fonds waardeert het plan om de archieven en collecties van Erfgoed ’s-Hertogenbosch over de gemeente in oorlogstijd toegankelijk te maken. Zij is met name positief over de inzet van multimediale middelen en persoonlijke verhalen met verschillende invalshoeken zoals het dagelijks leven, verzet, collaboratie en bevrijding. Het gaat om een reizende presentatie die vanaf 2023 op meerdere plekken te zien is.

Visualisatie op kaart en tijdbalk

Naast de reizende opstelling met interactieve personages worden de gedigitaliseerde bronnen uit het archief ook online gepresenteerd. Via een website vindt de gebruiker een historische kaart en een tijdlijn vol verhalen om te ontdekken.

De online applicatie bestaat onder andere uit audiofragmenten, wist-je-datjes, video’s, historische foto’s, brieven en dagboeken. Voor scholen in de regio komt er ook een lespakket bij de presentatie beschikbaar.


Met dank aan de financiele bijdrage van het Mondriaan Fonds.