Binnenkijken in de herbestemde Heilige Hartenkerk

Het eindresultaat van de herbestemde Heilige Hartenkerk in ‘s-Hertogenbosch is te bewonderen op film. De coronaproof opening verrichtte Huib van Olden, wethouder van onder andere Erfgoed en Herbestemming Monumenten. De eens zo belangrijke kerk aan de Rubensstraat 62 blijft nu eyecatcher in de wijk. “Wij merken heel sterk dat de buurt het echt fijn vindt dat dit gebouw bewaard is gebleven”, vertelt Jan, een van de nieuwe bewoners.

Behoud door herbestemming

In januari 2019 gaf Huib van Olden samen met Alexander de Bonth, vestigingsmanager van bouwbedrijf De Bonth van Hulten, het startsein voor de uitvoering van de restauratie en herbestemming. Halverwege 2020 is deze herbestemming opgeleverd.

Deze herbestemming is in gang gezet door een goede afstemming tussen Bisdom Den Bosch, kerkbestuur Maria Johannes, de gemeente en haar gemeentelijk Herbestemmingsteam Monumenten. Dankzij het vertrouwen, de durf, ambitie en kundigheid bij restauratie en herbestemming van monumenten heeft  initiatiefnemer De Bonth van Hulten hier een representa

tieve herbestemming van religieus erfgoed bereikt en is behoud van dit gemeentelijke monument nu zeker. De betrokkenheid van de Bosschenaren, de buurt, haar bewoners en vele anderen maakt herbestemming van religieus erfgoed extra bijzonder.

Buitenkant Heilige Hartenkerk met woningen

Buitenkant Heilige Hartenkerk met woningen

Aanspreekpunt

Herbestemming van monumenten en van (voormalig) religieus erfgoed blijft in de gemeente, provincie, landelijk en Europees een belangrijk aandachtspunt voor de komende jaren. Dit is ook een speerpunt binnen het beleid van de gemeente. ´s-Hertogenbosch heeft een centraal aanspreekpunt voor herbestemming van monumenten.

Geïnteresseerde investeerders en gebruikers kunnen daar terecht met vragen. Een team van deskundigen kan de aandachtspunten en mogelijkheden in beeld brengen waardoor er sneller inzicht is in herbestemming van monumenten.

Meer informatie