Bossche bevrijding krijgt vaste plek in Royal Welsh Fusiliers Museum

In het Royal Welsh Fusiliers Museum, gevestigd in het middeleeuwse kasteel van Caernarfon in Noord-Wales, is zondag 6 april een permanente vitrine onthuld over de bevrijding van ’s-Hertogenbosch. De opening vond plaats in aanwezigheid van de Bossche burgemeester en het projectteam 80 jaar Vrijheid. Met deze vitrine wordt de relatie tussen ’s-Hertogenbosch en haar bevrijders uit Wales zichtbaar voor een internationaal publiek.

De officiële opening van deze vitrine vormt het sluitstuk van het herdenkingsprogramma 80 jaar Vrijheid. Dat programma strekte zich over drie landen uit en had als doel om op passende wijze stil te staan bij de bevrijding van ’s-Hertogenbosch in 1944 en de impact daarvan tot op de dag van vandaag.

Burgemeester Jack Mikkers bij de vitrine In het Royal Welsh Fusiliers Museum Burgemeester Jack Mikkers bij de vitrine In het Royal Welsh Fusiliers Museum.

Het middeleeuwse kasteel van Caernarfon in Noord-WalesHet middeleeuwse kasteel van Caernarfon in Noord-Wales.

Drieluik in drie landen 

De vitrine in Caernarfon is dus geen losstaand project. Het is het derde en laatste deel van een zorgvuldig opgebouwde reeks herdenkingen: 

  • In juni 2024 werd in het Engelse Guildford het graf van generaal Robert Ross bezocht, samen met 146 Bosschenaren – een symbolisch eerbetoon aan de 146 Britse soldaten die sneuvelden bij de bevrijding van de stad. 

  • In oktober 2024 volgde een groots programma in ’s-Hertogenbosch zelf, waarin de bevrijding op klassieke én eigentijdse wijze werd herdacht. 

  • En nu, in april 2025, is er een blijvend fysiek symbool in het land van onze bevrijders geplaatst, voor iedereen te zien: inwoners van Wales, toeristen, én toekomstige generaties. 

Burgemeester Jack Mikkers dankt de betrokkenen van het Royal Welsh Fusiliers museum.Burgemeester Jack Mikkers dankt de betrokkenen van het Royal Welsh Fusiliers museum en bekrachtigt de nauwe band tussen Wales en 's-Hertogenbosch.

Oog in oog met de strijd 

Wat bezoekers in het museum te zien krijgen, is een presentatie waarin het verhaal van de Bossche bevrijding tot leven komt. Originele objecten uit ’s-Hertogenbosch, aangeleverd door Erfgoed ’s-Hertogenbosch, laten zien wat zich in oktober 1944 heeft afgespeeld. Beelden van de bevrijding tonen de stad in oorlogstijd, terwijl twee diorama’s van kunstenaar Jan Kort – eerder tentoongesteld in het Groot Tuighuis – de gevechtsscènes op miniatuurschaal verbeelden. De opstelling is permanent opgenomen in het museum in Wales en is toegankelijk voor een breed publiek.

 

Vitrine bevrijding 's-HertogenboschVitrine bevrijding 's-Hertogenbosch

Ontmoeting met bevrijder Richard Brock 

In aanloop naar de ceremonie in Wales bracht het projectteam 80 jaar Vrijheid ook een bezoek aan de laatste nog levende bevrijder van ’s-Hertogenbosch: Richard Brock. Lange tijd werd aangenomen dat Tony Pengelly, die in 2022 overleed, de laatste nog levende bevrijder was. Dankzij onderzoek door Kabinetszaken van gemeente ’s-Hertogenbosch werd echter contact gelegd met Brock, die inmiddels bijna 101 jaar oud is. 

Tijdens een veteranenbijeenkomst in Preston (nabij Manchester) sprak het team met Brock en zijn familie over zijn rol in de bevrijding als soldaat in het First Battalion The East Lancashire Regiment. Hij toonde nog altijd grote betrokkenheid bij de geschiedenis van de stad en sprak de wens uit om ’s-Hertogenbosch nog eens te bezoeken.

Veteranenbijeenkomst in Preston, Engeland.Veteranenbijeenkomst in Preston, Engeland.

Vervolginitiatieven in ’s-Hertogenbosch

Hoewel het officiële drieluik van 80 jaar Vrijheid hiermee is afgerond, lopen er nog verschillende initiatieven in de stad om de oorlog te herdenken. Een voorbeeld daarvan is de tentoonstelling: ‘Nederlands-Indië vergeten wij nooit, verbonden verhalen en voorwerpen uit 's-Hertogenbosch en omgeving’. Deze tentoonstelling is een samenwerking van de Bossche Vereniging HONI ’42-’49 en Erfgoed ’s-Hertogenbosch en zal vanaf eind juni openen in het erfgoedcentrum aan de Bethaniestraat 4.

Meer informatie