Bossche kinderen vertellen familiegeschiedenis in tentoonstelling

De nieuwe tentoonstelling Voorouders onBekend is vanaf 23 november gratis te bezoeken bij Erfgoed 's-Hertogenbosch. Meer dan zeventig kinderen uit Rosmalen en ’s-Hertogenbosch doken op school in hun familiegeschiedenis. Elf van hen vertellen in de tentoonstelling over hun vondsten, aangevuld met de historische collectie van Erfgoed 's-Hertogenbosch.


Tweeling Bassam en Sham (12) vertellen over de gevaarlijke boottocht van hun vader vanuit Tunesië

Wethouder Marianne van der Sloot opende de tentoonstelling samen met de leerlingen: “Het is heel verrijkend om via de verhalen van voorouders te achterhalen waar je vandaan komt en hoe je gevormd bent. Dat weet ik ook vanuit mijn eigen familiegeschiedenis. Het geeft je mee wie je zelf bent. De kinderen hebben zelf onderzoek gedaan en hebben de verhalen ook met elkaar gedeeld in de klas. Ik hoop dat veel families een kijkje komen nemen bij de tentoonstelling.”

Veel belangstelling van familie tijdens de opening: de vitrine is gevuld met verhalen van kinderen en collectie van Erfgoed 's-Hertogenbosch


De tentoonstelling werd geopend met de leerlingen, wethouder Marianne van der Sloot en Dana Saxon

Familieverhalen

De familieverhalen die de leerlingen van basisschool Het Rondeel en KC De Hobbit ontdekten, zijn verrassend en soms confronterend. Zoals het indrukwekkende verhaal van de tweeling Bassam en Sham (12) over de gevaarlijke boottocht van hun vader vanuit Tunesië. “Van mijn ouders weet ik heel veel, maar van mijn overgrootouders eigenlijk helemaal niks”, vertelt de 12-jarige Tess. Ze ontdekte dat haar overgrootouders tijdens de Tweede Wereldoorlog een café hadden in de Vughterstraat. Hier ruilden ze sterke drank voor voedsel. Quinty (12) zag voor het eerst een foto van haar overgrootmoeder: “Het is een beetje apart om een hele oude foto te zien van je familieleden. Ook wel gaaf!”


Leerlingen van groep 7 en 8 krijgen les over onderzoek naar familiegeschiedenis
 


Zelfstandig onderzoek door de leerlingen
 

Voorouders in de klas

De kinderen leerden tijdens het schoolproject dat iedereen een uniek familieverhaal heeft, over dat ene familiegerecht, een herkenbaar talent, erfstukken van onschatbare waarde en natuurlijk liefde. “Weten wie je bent, waar je wortels liggen en uit welke voorouders je bent voortgekomen, helpt kinderen om te bepalen wie ze zijn”, vertelt de Amerikaanse Dana Saxon. Zij ontwikkelde het lesprogramma Ancestors unKnown. In 2014 bracht ze het project naar Amsterdam. Erfgoed ’s-Hertogenbosch haalde het lesprogramma naar Bossche scholen.


De overgrootouders van Tess hadden een café in 's-Hertogenbosch

Ontbrekende verhalen

Veel Bosschenaren starten hun zoektocht naar voorouders in de collectie van Erfgoed 's-Hertogenbosch. De organisatie bewaart bijvoorbeeld fotoboeken, trouwaktes en familierecepten. Maar in de Bossche collectie zitten nog veel lege bladzijden. Zo zijn er weinig verhalen over Bosschenaren met een familiegeschiedenis die niet in Nederland begint. Erfgoed ’s-Hertogenbosch roept Bosschenaren daarom op om met oude foto’s, brieven of andere archiefstukken te komen en zo te helpen de Bossche geschiedenis completer te maken.


Bezoekers worden uitgenodigd om ook eigen familieverhalen te delen

Praktische informatie

Locatie: Erfgoed ’s-Hertogenbosch | Bethaniestraat 4 ’s-Hertogenbosch
Datum: vanaf 23 november 2023
Openingstijden: ma t/m do | 9.30 - 16.30 uur
Kosten: Gratis
Meer informatie: Voorouders onBekend