Bossche leerlingen onderzoeken hun familiegeschiedenis
Meer dan zeventig scholieren uit ’s-Hertogenbosch en Rosmalen onderzochten de afgelopen weken hun familiegeschiedenis tijdens het project Ancestors unKnown. In mei begonnen leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen De Hobbit in Rosmalen en Het Rondeel in ‘s-Hertogenbosch aan hun zoektocht onder begeleiding van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Verrassend en soms ook confronterend waren de resultaten. Dit najaar presenteert Erfgoed ’s-Hertogenbosch een tentoonstelling rondom de familieverhalen van de Bossche leerlingen.
Ancestors unKnown
De leerlingen van De Hobbit en Het Rondeel begonnen de zoektocht bij zichzelf. “Weten wie je bent, waar je wortels liggen en uit welke voorouders je bent voortgekomen, helpt kinderen om te bepalen wie ze zijn” vertelt oprichter van Ancestors unKnown Dana Saxon. Dit is de missie van het lesprogramma dat de Amerikaanse Dana in 2012 ontwikkelde. In 2014 bracht ze het project naar Nederland, waar het tot nu toe alleen beschikbaar was in Amsterdam.
Erfgoed ’s-Hertogenbosch besloot het lesprogramma naar Bossche scholen te halen. Wethouder Marianne van der Sloot: “Heel verrijkend om via de verhalen van voorouders te achterhalen waar je vandaan komt en hoe je gevormd bent. Dat weet ik ook vanuit mijn eigen familiegeschiedenis. Het geeft je mee wie je zelf bent. Het leert kinderen heel mooi dat ieder kind zijn of haar eigen verhaal heeft. Ik kijk erg uit naar de tentoonstelling in het najaar en hoop dat in ieder geval veel families er een kijkje gaan nemen.”
Reis van voorouders
De verhalen die de leerlingen deelden in de klas waren vaak verrassend, ook voor de leerkrachten. Variërend van talenten die al generaties lang in families bleken te zitten tot aangrijpende oorlogsverhalen. Ook migratie speelde in veel verhalen een grote rol. In het lesprogramma is bijzondere aandacht voor verhalen die niet zo vaak aan bod komen in geschiedenislessen.
Tentoonstelling
De leerlingen verzamelden het resultaat van de zoektocht in hun zelf samengestelde museumdoos. Sommigen legden hun ontdekking zelfs vast op film. Een deel van de verhalen en de museumdozen maakt dit najaar onderdeel uit van een tentoonstelling in het vernieuwde erfgoedcentrum Groot Tuighuis van Erfgoed ’s-Hertogenbosch.