De Heilige Hartenkerk is klaar voor nieuwe bewoners

Na maanden van slopen, bouwen en restaureren gaat de Heilige Hartenkerk een nieuwe toekomst tegemoet. De opvallende kerk aan de Rubensstraat was al vier jaar niet meer in gebruik. Nu is het gebouw klaar voor nieuwe bewoners. Zij nemen hun intrek in de twaalf nieuwe kerkwoningen en twee nieuwe stadswoningen.

© Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Gevoel van een kerk

De ontwikkelaar en architect hebben tijdens de transformatie geprobeerd om zoveel mogelijk delen van het kerkgebouw te bewaren. Natuurlijk heeft het maken van woningen in een kerkgebouw grote gevolgen voor de binnen- en buitenkant. Toch is het gelukt om in alle woningen het gevoel van wonen in een kerk te handhaven.

De herkenbare bakstenen buitenkant met mooie details is bewaard. Ook zie je in alle woningen nog steeds de natuurstenen pilaren en bakstenen bogen en gewelven. Ook een paar wijwaterbakken en beelden hebben een plekje gekregen in de woningen of de gedeelde ruimtes.

De oorspronkelijke bakstenen bogen zijn behouden gebleven © Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Verborgen kanalen

Bijzonder is dat de buitenzijde van het gebouw, en dan vooral de daken, grotendeels hetzelfde zijn gebleven. De afvoerkanalen die nodig zijn voor de woningen zitten in een aantal grote schoorsteenkappen. De buitenruimtes van de huizen zijn ook verborgen, die zitten in de kappen van de zijbeuken. Alleen een paar lamellenroosters verklappen de aanwezigheid van een nieuwe toevoeging. Ook met duurzaamheid is rekening gehouden, onder andere door de isolatie van de buitenmuren.


© Erfgoed ’s-Hertogenbosch

© Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Na de eerste sloopwerkzaamheden maakte grof materieel de kerk tijdelijk onveilig. Een nieuwe functie leek toen nog ver weg. Maar het gebouw is stapje voor stapje omgetoverd tot een waar woonparadijs. In de nieuwe Heilige Hartenkerk versmelten de wooneisen van deze tijd zich met de cultuurhistorische waarde van het monument. 


Beeld heilige Tarsicus van Rome na transformatie © Yvonne Schneiders​

Heilige Tarsicus voor transformatie © BHIC

Zo is tijdens de transformatie een beeld van de heilige Tarsicus van Rome niet alleen behouden, maar ook helemaal schoongemaakt. Dit kunstwerk kun je aan de buitenzijde van de oude kerk bewonderen. ’s-Hertogenbosch is met de Heilige Hartenkerk weer een bijzonder monument met een nieuwe bestemming rijker.

De Heilige Hartenkerk is samen met de pastorie een gemeentelijk monument en tussen 1949 en 1952 gebouwd. Ontwerper is de bekende architect A.J. Kropholler. Lees meer over de geschiedenis van de Heilige Hartenkerk in de Graafsewijk.

Ontwerp: Wijnen architectuur, ‘s-Hertogenbosch
Ontwikkeling en uitvoering: de Bonth van Hulten, Nieuwkuijk