Digitalisering Bossche oorlogsbronnen van start

Erfgoed ’s-Hertogenbosch is gestart met het digitaliseren en toegankelijk maken van Bossche oorlogsbronnen. Slechts zo’n 10% van de archieven over de Tweede Wereldoorlog is op dit moment gedigitaliseerd. Het overgrote deel van de stukken is alleen in de studiezaal te zien. Daar brengt onze projectleider Nathalie Haak nu verandering in.

Bronnen WOII
Dagboek door soldaat R. Patmore, 1/5 Bataljon van de 53rd Welsh Division, van de gevechten in 1944 rond en in de stad en met tekening van de verovering van de brug over de Dommel nabij het station.

Van dagboeken tot spotprenten

Het belangrijkste doel van de digitalisering is helder maken hoe de oorlog onderdeel werd van het dagelijks leven van de gewone burgers en Bossche organisaties. Nathalie deelt de oorlogsbronnen daarom nu eerst in op basis van drie hoofdthema’s: de bezetter, de bezetten en de bevrijders. Per thema selecteert ze specifieke archieven (inventarisnummers) die we digitaliseren. Nathalie kijkt hierbij ook verder dan de oorlogsjaren, naar de periode 1935-1950.

Een van de interessante archieven is bijvoorbeeld inventarisnummer 50: het dagboek van soldaat R. Patmore uit Wales. Hij was een bevrijder van ’s-Hertogenbosch. Een ander interessant inventarisnummer is 77. Dit bevat een spotprent uit 1942 die eigendom was van de Bosschenaar G. v/d Boom.

Spotprent WOII
Spotprent van Churchill, Stalin, Roosevelt, Hitler, Tojo en Mussolini. Getekend door de Pools-joodse kunstenaar Arthur Szyk.

Presentatie

De digitalisering duurt naar verwachting zo’n twee jaar. Het resultaat presenteren we onder andere op de website van Erfgoed ’s-Hertogenbosch en het Netwerk Oorlogsbronnen. Het plan is om de toegangen ook in het Engels en Duits beschikbaar te maken.

Mondriaan Fonds

Het digitaliseren en toegankelijk maken van de Bossche oorlogsbronnen is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds. In het kader van 75 jaar vrijheid heeft het kabinet via het fonds eenmalig geïnvesteerd in de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, zodat het verhaal van de oorlog op indringende wijze kan blijven worden verteld.