Eerste stappen restauratie Stadhuisgevel gezet
De gevel van het stadhuis is 350 jaar geleden gebouwd en nooit echt gerestaureerd. In het verleden is de gevel regelmatig opgelapt, bijvoorbeeld na oorlogsschade. Door de reparaties is een storende lappendeken ontstaan van verschillend verkleurde natuursteenblokken. De eerste stappen richting een echte restauratie zijn deze week gezet.
Proefrestauratie
Op kleine proefvakjes zijn verschillende methodes uitgeprobeerd om de vuillaag te verwijderen van de kwetsbare zandsteen. Voor de restauratie is Erik Jan Brans, een specialist van architectenbureau Rothuizen, aangetrokken. Hij voert nu ook de begeleiding van de natuursteenrestauratie van de Domtoren in Utrecht uit. Samen met Erfgoed ’s-Hertogenbosch beoordeelt Erik Jan deze week de proefrestauratie.
Proefvakje op de Stadhuisgevel
Beoordeling proefvakje
Grote kleurverschillen
De gevel van het stadhuis dateert uit 1670-1671 en is opgebouwd uit blokken Bentheimer zandsteen. Al bij de bouw zijn er grote verschillen tussen de natuurstenen blokken. De hele gevel is kort na de bouw, zoals toen gebruikelijk, geschilderd met een dunne kalkhoudende verf in de kleur oker om de gevel een beschermlaag te geven en om de classicistische architectuur te benadrukken. Goede voorbeelden van dergelijke 17e-eeuwse beschilderde natuursteen zijn de gevel van het Mauritshuis in Den Haag en het stadhuis van Deventer.
3D-model Stadhuisgevel
Meer info
- over het restauratieproject
- over de Geschiedenis van het stadhuis
- over de schade aan de stadhuisgevel