Kunstenaars maken muurschildering over Beleg van 's-Hertogenbosch
In 's-Hertogenbosch is deze week begonnen aan een muurschildering over het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629. De zogenaamde mural is een initatief van Kings of Colors en wordt gerealiseerd op de kopgevel van een flatgebouw aan de Helftheuvelpassage. De inhoud van de gigantische muurschildering is tot stand gekomen in nauw overleg met Erfgoed ’s-Hertogenbosch en cultuurhistorische vereniging Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Op 15 juli wordt de muurtekening op feestelijke wijze afgerond.
Voorbereidingen door Kings of Colors
De eerste contouren van de mural 1629
Op de muurschildering zijn twee 'Spaanse' soldaten te zien die door het water waden. Het is een verwijzing naar de circa 800 soldaten die uit Breda het Bossche garnizoen kwamen versterken. Zij wisten in deze omgeving aan het begin van het Beleg van 's-Hertogenbosch nog net door de linie van Frederik Hendrik te glippen. Lees ook het verhaal: 800 soldaten door het water.
Kunstenaarsduo
Voor dit project heeft Kings of Colors het internationaal gerenommeerde Nederlandse kunstenaarsduo TelmoMiel gestrikt. “TelmoMiel staat bekend om hun hoogwaardige realistische muurschilderingen, waarmee zij een nieuwe dimensie geven aan stedelijke kunst. Wij zijn heel trots dat het gelukt is om hun te strikken voor dit project”, aldus Jan-Henk van Ieperen, artistiek leider Kings of Colors. “De voorbereidingswerkzaamheden zijn al begonnen, zodat TelmoMiel van 10 tot en met 14 juli aan de slag kan”.
Stefan van Ham, zakelijk leider van Kings of Colors voegt daaraan toe: “Het Beleg van ‘s-Hertogenbosch is één van de belangrijkste historische gebeurtenissen van de stad, maar toch is het voor veel Bosschenaren een onbekend verhaal. We hopen daar met dit straatkunstproject verandering in te brengen, het is een verhaal dat absoluut meer bekendheid verdient.”
Flatgebouw aan de Helftheuvelpassage
Op deze muur komt de enorme muurtekening over Linie 1629
Kleine expositie
Dennis Dekker, Teamleider Publiek bij Erfgoed 's-Hertogenbosch, is enthousiast over het project: “Dit project stelt ons in staat een belangrijke historisch gebeurtenis onder de aandacht te brengen bij een zeer groot en breed publiek. Het is een uniek project voor onze stad. In Sociaal Cultureel Centrum ‘De Helftheuvel’ hebben we een kleine expositie ingericht om bewoners wat meer informatie te geven over het beleg en het verhaal achter deze muurschildering.”
Stephan de Laat, wijkbeheerder bij Zayaz, vertelt: “Inmiddels hebben wij met veel succes een aantal mural projecten gerealiseerd en we merken hoe kunst een geweldige manier is om verbinding en leefbaarheid in wijken te verbeteren. De muurschildering, zichtbaar vanaf de Helftheuvelweg, is een prachtige aanvulling op de collectie die we de afgelopen jaren met Kings of Colors hebben opgebouwd”.
Kleine expositie over Linie 1629 in Sociaal Cultureel Centrum ‘De Helftheuvel’
Onthulling en buurtfeest
Als de muurschildering klaar is, geven Kings of Colors en Zayaz samen met wethouder Marianne van der Sloot de muurschildering terug aan de wijk. Dat gebeurt op 15 juli. Graag nodigen zij iedereen uit de buurt uit om bij dit feestelijke moment aanwezig te zijn. Dit moment wordt omlijst met een ‘urban buurtfeest’. Van 12.00 tot 16.00 uur krijgen bezoekers meer informatie over het kunstwerk en de aanleiding, kunnen ze genieten van een hapje en een drankje onder de klanken van een DJ. Maar ook kunnen ze deelnemen aan breakdance- of graffitiworkshops.
Over Linie 1629
In het voorjaar van 1629 sloeg prins Frederik Hendrik zijn kamp op buiten de stadsmuren van 's-Hertogenbosch. Er begon een lange belegering van bijna vijf maanden waarbij 's-Hertogenbosch onophoudelijk werd bestookt, tot er een bres werd geslagen in een bolwerk en de positie van de stad onhoudbaar werd. Op 14 september 1629 moest het Bossche garnizoen de strijd opgeven. De stad kwam onder het gezag van de Nederlandse Republiek. Ontdek meer over Linie 1629 via de fietstocht.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van fonds Pop Up van gemeente 's-Hertogenbosch.