Liefhebbers Brabantse geschiedenis storten zich op Bosch Protocol

Hoe arm of rijk was een bepaald persoon? Wanneer werd een huis verhuurd of verkocht en tegen welke prijs? Waar kwam iemand vandaan en waar hield hij zich mee bezig? De antwoorden op dit soort vragen zijn vaak te vinden in het Bosch Protocol. Deze registers worden bewaard in het archiefdepot van de Afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Deze maand startte een wereldwijd vrijwilligersproject om deze belangrijke bron voor de Noordbrabantse geschiedenis via crowdsourcing toegankelijk te maken.

 

Bosch Protocol

Het Bosch Protocol is bewaard gebleven van 1367-1811. De omvang is ongeveer 83 meter. Het bestaat uit registers van vrijwillige rechtspraak met duizenden akten opgemaakt door de schepenen van ’s-Hertogenbosch. Omdat het gaat om vrijwillige rechtspraak is de lijst van soort akten bijna oneindig. Denk aan akten waarvoor je nu naar de notaris zou gaan, zoals schuldbekentenissen, boedelinventarissen, contracten, weddenschappen, erfdelingen of testamenten. De Bossche schepenen deden ook uitspraken over onroerend goed in de hele Meierij. Vaak is er weinig informatie over dergelijke zaken in de plaatselijke archieven bewaard gebleven. De informatie is dan ook vaak uniek.

Project

Het project ‘Goed geregeld! Brabanders in het Bosch Protocol 1501-1793’ is opgezet door de Afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch in samenwerking met het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en de succesvolle website VeleHanden.  In het project maken we de akten van 1501 tot 1793 toegankelijk. We gebruiken hiervoor de indexen die in de achttiende eeuw zijn gemaakt in opdracht van het stadsbestuur van ’s-Hertogenbosch. Voor het invoeren van de gegevens is een eenvoudig formulier gemaakt. Dat kun je na aanmelding gewoon thuis op je computer invullen. Dit project zorgt ervoor dat een belangrijke bron voor de geschiedenis van ’s-Hertogenbosch en een groot deel Noord-Brabant digitaal doorzoekbaar wordt. Hierdoor kan beter onderzoek gedaan worden naar mensen, plaatsen en gebouwen in de stad en Meierij van ’s-Hertogenbosch.

Doe je mee?

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe vaak je kunt en wilt helpen. Een pc met internet is voldoende. Het oude handschrift leer je gaandeweg steeds beter lezen. Belangrijk zijn enthousiasme en belangstelling voor geschiedenis. Doe je mee? Aanmelden kan via erfgoed@s-hertogenbosch.nl  met vermelding van naam, adres en telefoonnummer.