Middeleeuwse muntschat verworven door Erfgoed ’s-Hertogenbosch
Uit een muntschat die is gevonden in Rosmalen heeft Erfgoed ’s-Hertogenbosch 116 munten - heel of in fragmenten - verworven. De munten zijn tussen het jaar 1374 en 1378 verborgen. Zeven eeuwen later heeft een metaaldetectorzoeker ze op een akker teruggevonden.
Muntschat in het metaallaboratorium van Erfgoed ’s-Hertogenbosch
Metaallaboratorium
In het metaallaboratorium van Erfgoed ’s-Hertogenbosch maken medewerkers en vrijwilligers de munten nu klaar om te bewaren in het depot. “Dit betekent dat we alle munten en fragmenten nummeren, beschrijven en voorzichtig verpakken”, vertelt depotbeheerder Bart van Gils. Een secuur klusje, want sommige muntfragmenten zijn nog geen millimeter groot.
Na het laboratorium gaan de munten naar een speciale klimaatkamer in het depot. De lage luchtvochtigheid en temperatuur van 18 graden in deze kamer zijn ideaal voor het bewaren van metaalvondsten.
Vrijwilliger Fred Klotz maakt de munten klaar voor het depot
Onderzoek
Juist de kleine muntfragmenten hebben nog waarde voor onderzoekers. Bart: “Door ze metallurgisch te onderzoeken, kunnen we de metaalelementen achterhalen. Dus bijvoorbeeld hoeveel procent zilver het is. Dat geeft ons een inkijkje in de plek waar de munten vandaan kwamen en de heersers van die tijd.”
De munten zijn gevonden op een akker in Rosmalen
Zeldzaam
Alle munten zijn al onderzocht door een numismaticus, een expert op het gebied van muntkunde. Hij heeft de exemplaren gedateerd en beschreven. Het valt niet te achterhalen wie de muntschat ooit verborgen heeft, maar het is vermoedelijk een handelaar. Onder de munten zijn veel exemplaren uit Brabant, Gelre, Holland, Luik en Vlaanderen. Ook bevat de schat zeldzame exemplaren uit de regio Gennep, Grave en Oijen.
Meer info
- over de vondst van de muntschat.
- over een bezoek aan de ArcheoHotspot (archeologisch laboratorium).