Migrantenverhalen uit de jaren 60 en 70 gezocht!

Erfgoed ’s-Hertogenbosch zoekt naar verhalen van Turkse, Marokkaanse, Italiaanse en Spaanse migranten die in de jaren 1960 en 1970 naar ’s-Hertogenbosch kwamen om hier te werken. De verhalen worden gebruikt voor onder meer een expositie en ‘geheugenkoffers’ in samenwerking met welzijnsorganisatie Farent.


Werknemers van de Bossche Michelinfabriek rond 1980 waar zo'n 900 mensen werken. Onder hen zijn 200 Turken, 50 Spanjaarden, 40 Portugezen, 15 Marokkanen en een klein aantal Surinamers. (Collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw was er in Nederland steeds meer vraag naar buitenlandse gastarbeiders. Op initiatief van het bloeiende Bossche bedrijfsleven kwamen in de jaren 1960 en 1970 onder meer Turken, Marokkanen, Italianen en Spanjaarden naar ’s-Hertogenbosch. Zij gingen bijvoorbeeld aan de slag bij Michelin of De Gruyter.

Geheugenkoffer

Met de verhalen maken we samen met Farent en de diverse gemeenschappen speciale ‘geheugenkoffers’ voor ouderen met een migratie-achtergrond. Deze koffers zijn gevuld met verhalen die het geheugen prikkelen en weer nieuwe verhalen losmaken. Het gaat dan onder meer over kopieën van oude foto’s, documenten, voorwerpen of beeld- en geluidsmateriaal die herinneren aan hun eerste tijd in een nieuwe stad.


Spelende kinderen van gastarbeiders aan de Boschveldweg rond 1980. (Collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Meerstemmigheid

Ook zal een selectie van het materiaal worden opgenomen in het gemeentearchief van ’s-Hertogenbosch. Hoewel er inmiddels al veel kinderen en kleinkinderen van gastarbeiders in ’s-Hertogenbosch wonen, is deze groep sterk ondervertegenwoordigd in het archief. Met deze oproep  willen we daar verandering in brengen. Via actieve verwerving van archieven en collecties van migranten werken wij aan meerstemmigheid in het gemeentearchief.

Erfgoed is van iedereen. Het kan verbinden en mensen bij elkaar brengen. Het kan ook andere perspectieven laten zien, waardoor er een gesprek kan ontstaan. De thema's diversiteit en inclusie spelen een steeds belangrijkere rol binnen de maatschappij en dus ook in het erfgoedveld.

Hoe kun je meedoen?

Is jouw vader, moeder, opa of oma van de eerste generatie? Heeft hij of zij een interessant verhaal over de komst naar ’s-Hertogenbosch? Hebben zij thuis nog een oud paspoort, arbeidscontract of oude foto’s? Of misschien kun je op een andere manier helpen? Dan komen wij graag in contact via het online contactformulier migrantenverhalen.