Ontmoet de Bosschenaren van toen in vernieuwd erfgoedcentrum

In de Bossche binnenstad opent Erfgoed 's-Hertogenbosch op maandag 13 november het vernieuwde erfgoedcentrum voor publiek. Dit is het startpunt voor iedereen die meer wil weten over de Bossche geschiedenis. De bezoeker staat hier oog in oog met unieke historische bronnen en mag daar zelf mee aan de slag. Toegang is gratis.  

Tentoonstelling Den Bosch

Feestelijke opening 

De afgelopen anderhalf jaar is het erfgoedcentrum aan de Bethaniestraat vernieuwd. Met ruim tweehonderd erfgoedliefhebbers uit heel Nederland luidde wethouder Marianne van der Sloot vandaag de opening van Erfgoed ’s-Hertogenbosch feestelijk in.  

Wethouder Marianne van der Sloot: “Het nieuwe erfgoedcentrum is een plek om het verleden te ontdekken en te onderzoeken. En het is bovenal een plek om elkaar te ontmoeten en om zelf mee te doen! Vrijwilligers zetten zich hier dagelijks in voor het behoud en het toegankelijk maken van ons erfgoed. Erfgoedverenigingen zijn hier welkom om te komen vergaderen. Het is bovendien de plek waar we tal van educatieve en publieksactiviteiten organiseren, voor jong en oud.”

Opening publiek

Openingshandeling

Van neanderthaler tot nu 

Blikvanger bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch is de nieuwe tentoonstelling over de geschiedenis van de hele gemeente. De bezoeker maakt een reis door de tijd en volgt het verhaal van ’s-Hertogenbosch, van neanderthaler tot nu. De Bosschenaren van toen hebben hun sporen achtergelaten onder de grond, in gebouwen en in oude documenten.  

Romeinen Tentoonstelling Den Bosch

Tentoonstelling Den Bosch

Dit erfgoed wordt in het erfgoedcentrum aan de Bethaniestraat bewaard en onderzocht. Erfgoed ’s-Hertogenbosch nodigt de bezoeker nadrukkelijk uit om ook zélf onderzoek te doen, bijvoorbeeld in de nieuwe studiezaal van het archief of het archeologisch laboratorium. 

Tweede Wereldoorlog tentoonstelling Den Bosch

Napoleon tentoonstelling Den Bosch

Modern erfgoedcentrum 

In het voorjaar van 2022 is de verbouwing van het Groot Tuighuis tot modern erfgoedcentrum gestart. Hiermee kreeg Erfgoed ’s-Hertogenbosch een centraal onderkomen. De begane grond van is voor het publiek toegankelijk, daarboven bevinden zich de kantoren en depots. Ook is het 15e-eeuwse monument verduurzaamd van energielabel E naar A+. Hiervoor ontving de gemeente ’s-Hertogenbosch de landelijke Erfgoed Duurzaamheidsprijs. 

Meer info