Presentatie Erelijst oorlogsslachtoffers 's-Hertogenbosch
Burgemeester Jack Mikkers overhandigde vrijdagochtend 4 mei de Erelijst oorlogsslachtoffers aan alle herdenkingscomités van Empel, Engelen, Kruisstraat, Nuland, Rosmalen en Vinkel. Dat gebeurde in de Oranjegalerij in aanwezigheid van de zus en zwager van Ivor Arnold Troostwijk. Ivor is het jongste slachtoffer op de Erelijst: hij mocht nog geen twee maanden oud worden.
De Erelijst wordt onderdeel van de jaarlijkse herdenking in alle dorpen en kernen van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Voor de stad ’s-Hertogenbosch geldt dat deze Erelijst voortaan aanwezig is bij de herdenkingsactiviteiten op 4 mei en een definitieve, waardige plaats krijgt in het Bossche stadhuis, ter eeuwige nagedachtenis aan alle slachtoffers van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Burgemeester Mikkers nodigde de leden van de herdenkingscomités uit om van de namen op de Erelijst verhalen en afbeeldingen te verzamelen zodat ze voor komende generaties bewaard blijven.
Struikelsteen Ivor
Na de overhandiging van de Erelijst werd een zogenoemde 'struikelsteen' van Ivor overhandigd aan zijn zus Greet Coopman-Troostwijk. Struikelstenen zijn herdenkingsstenen van ongeveer 10 bij 10 cm met een messing bovenkant. Op de steen staan gegevens over iemand die tijdens de Tweede Wereldoorlog is weggevoerd en in de vernietigingskampen om het leven is gekomen. De steen van Ivor is met een korte ceremonie geplaatst voor de hoofdingang van het voormalige Huis van Bewaring in de Sint Jorisstraat.
Ivor werd op 13 november 1943 geboren in het Huis van Bewaring nadat een vluchtpoging van zijn ouders mislukte en zij in ’s-Hertogenbosch gevangen waren gezet. Snel na de bevalling zijn de ouders en Ivor op transport gezet naar Kamp Westerbork en aansluitend weggevoerd naar concentratiekamp Auschwitz. Ivor is daar – slechts twee maanden oud – samen met zijn moeder bij aankomst vermoord. Zijn vader enige maanden later.
10 jaar onderzoek
Met de Erelijst herdenkt de gemeente ’s-Hertogenbosch alle 910 burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederland en elders in de wereld, zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Op de Erelijst staan ook de namen van 146 Britse militairen die tijdens de bevrijdingsdagen van oktober 1944 op het grondgebied van onze gemeente sneuvelden. De Erelijst is het resultaat van 10 jaar onderzoek naar slachtoffers in de huidige gemeente ’s-Hertogenbosch. Veel van het gebruikte bronnenmateriaal wordt bewaard bij Erfgoed 's-Hertogenbosch.
Bekijk de Erelijst
Ga voor de Erelijst oorlogsslachtoffers naar www.erfgoedshertogenbosch.nl/erelijst