Restauratie Bosch rugbyhuisje is een cadeau aan de stad
Na jaren van verval is het oude kleedgebouw van de Bossche rugbyclub gerestaureerd. Het 'rugbyhuisje’ staat al meer dan honderd jaar aan de Limietlaan en is een icoon in de sportgeschiedenis van de stad. Vrijwilligers van rugbyclub The Dukes, de gemeente en bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen hebben zich samen ingezet om het gebouw in ere te herstellen.
Projectteam bij het gerestaureerde rugbyhuisje
Van groen naar blauw
Om het rugbyhuisje zo goed mogelijk te restaureren, is eerst kleurenonderzoek uitgevoerd door bouwhistorici van Erfgoed 's-Hertogenbosch. Na het wegkrabben van verschillende lagen groene en grijze verf op het vakwerkhout kwam de oudste afwerklaag naar boven, die bleek donkerblauw te zijn. De oudste laag verf op de stenen gevel was crèmekleurig. Beide historische kleuren zijn tijdens de restauratie teruggebracht.
Kleurenonderzoek met zogenaamd 'kleurentrapje’. Nummer 1 is de oudste verflaag.
Cadeau aan de stad
Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen gaf de restauratie van het rugbyhuisje cadeau aan de stad. Dat deden ze vanwege het 150-jarige bestaan van hun bedrijf. Wethouder Marianne van der Sloot, verantwoordelijk voor Sport en Erfgoed, waardeert dit gebaar: “Zonder deze inzet hadden we dit gebouw mogelijk niet kunnen behouden. Dit huisje vertelt een verhaal. Het verbindt oud en nieuw, en biedt kansen om onze geschiedenis door te geven aan volgende generaties.”
Het rugbyhuisje voor de restauratie
Graffiti op het rugbyhuisje
Geschiedenis
De geschiedenis van het rugbyhuisje gaat terug tot 1913. Architect Bernardus Hendrik Mulder ontwierp toen een openbaar kleedgebouw in Chaletstijl voor de sportvelden in de omgeving. Binnen de muren van het vakwerkhuisje bevonden zich twee kleedruimtes, één voor de dames en één voor de heren, en twee losse toiletten. Ook was er een bergplaats voor sportmaterialen.
Ontwerptekening in opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch, 1913
Sportclubs
Door de jaren heen heeft het rugbyhuisje heel wat sportteams voorbij zien komen. De voetballers van FC Quick trokken in dit huisje vanaf 1913 hun zwart-witte tenue aan. Eind jaren 1920 nam de hockeyclub MOP de ruimte over. Het is rugbyclub The Dukes die het meest intensief en langdurig gebruik heeft gemaakt van het herkenbare vakwerkhuisje: bijna veertig jaar. Vandaar dat het in de volksmond de naam ‘rugbyhuisje’ heeft gekregen. Na het vertrek van de rugbyclub in 2013 raakte het gebouw in verval.
Voetbalclub Quick (links). Bekijk in beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch.
Hockeyclub MOP tijdens een wedstrijd tegen Zaltbommel, circa 1924. Bekijk in beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch.
Een nieuwe toekomst
Dankzij de restauratie is het rugbyhuisje nu klaar voor de toekomst. De gemeente onderzoekt mogelijkheden om het gebouw functioneel in te zetten, bijvoorbeeld als ruimte voor sportevenementen en culturele activiteiten. Van der Sloot: “De luiken van dit gebouw mogen letterlijk meer open als een soort Koek-en-Zopiekraam. Voor sporters, voor de voorbijganger en voor de hele stad.”
Meer info
- over de sportgeschiedenis van 's-Hertogenbosch
- over bouwhistorisch onderzoek