Restauratie Rosmalense Standerdmolen

Met veel liefde, kennis en vooral passie onderhouden vrijwilligers Frans, Erwin, Geert-Jan, Frank en Gerrit het jaar rond de Standerdmolen in Rosmalen. Op dit moment krijgen zij versterking van een specialistisch bedrijf bij de restauratie van de molen. De hele molen krijgt een nieuw laag verf. Tegelijkertijd repareren ze versleten of verrot hout.  

Enorme balken 

Onder de vrijwilligers zijn molenaars, maar ook molengidsen en een technisch assistent. Een van hen is Erwin: “Alles is al 300 jaar oud, het zijn enorm zware en grote balken. Toch als de molen draait is hij, op de maalstenen na, net zo stil als mijn horloge.” 

Alles werkt nog 

De Standerdmolen aan de Molenweg is een begrip in Rosmalen. Hij staat al sinds 1732 op deze plek en hij zal, met zijn door de wind gemaalde meel, menig Rosmalenaar gevoed hebben. Onze standerdmolen is een molentype dat in de 12de eeuw is ontstaan in Vlaanderen of Noordwest Frankrijk. Weliswaar in een iets eenvoudigere uitvoering.  

Vrijwilligers Standerdmolen Rosmalen

De kenmerkende vorm is een houten molenkast met daarin de werktuigen. Het op de wind zetten gebeurt met de horizontale hefboom, de staart genoemd, in combinatie met de trap. De verticale standerd wordt rechtop gehouden door steekbanden en daarom heen is de kast samen met de wieken is draaibaar. Alles werkt nog precies zoals driehonderd jaar geleden.  

Wieken Standerdmolen Rosmalen

Binnenkant Standerdmolen Rosmalen

Bekijken 

We kunnen dit allemaal wel mooi beschrijven, maar het beste is natuurlijk om met eigen ogen de molen eens te gaan bekijken. De vrijwilligers leiden je graag rond en hopen jou ook enthousiast te maken voor het molenaarsschap. Want jonge aanwas kan het Gilde Van Molenaars wel gebruiken.  

Wil je een bezoek brengen? Ga de website van de Standerdmolen Rosmalen of kom langs tijdens de Open Monumentendag op 14 en 15 september 2024.  

Meer info