SintLucas-studenten ontwikkelen game over Tweede Wereldoorlog in ’s-Hertogenbosch
In het najaar van 2024 kregen gamestudenten van SintLucas een uitdagende opdracht: bedenk een interactieve manier om de geschiedenis van 's-Hertogenbosch tot leven te brengen. Hun creatieve antwoord? Een game waarin je de Tweede Wereldoorlog beleeft door de ogen van een onverwacht personage: een rat. De studenten kozen bewust voor het onderwerp, de Tweede Wereldoorlog, omdat dit nog altijd actueel is. Recent hebben we nog 80 jaar vrijheid gevierd.
SintLucas tijdens presentatie van hun game over de Tweede Wereldoorlog. Wethouder Marianne van der Sloot was onder de indruk van de prestatie.
Beleef de oorlog vanuit een uniek perspectief
Stel je voor: je sluipt door de straten van 's-Hertogenbosch, langs herkenbare historische gebouwen. Dit doe je terwijl de dreiging van de oorlog steeds voelbaarder wordt. De rat – een "neutraal" personage – is op zoek naar voedsel. Dit zoekt hij terwijl de grote gebeurtenissen van 1940 tot en met de bevrijding in 1944 om hem heen plaatsvinden.
Het originele idee is gebaseerd op historische foto’s en verhalen uit de collectie van Erfgoed 's-Hertogenbosch. Zo wordt de geschiedenis van de stad op een compleet nieuwe manier tot leven gebracht. Van het bedenken van het concept tot het ontwerpen van de game: alles is door de studenten zelf gedaan.
Het startscherm van de game waarin je als rat door 's-Hertogenbosch loopt. Op de achtergrond de Bossche Draak.
Een sfeerimpressie van de game bij Sluis 0 tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Presentatie eerste versie
Na maanden van hard werken zijn de studenten trots om een eerste versie van hun game te presenteren. Wethouder Marianne van der Sloot sprak tijdens de presentatie op dinsdag 21 januari al haar bewondering uit voor het geleverde werk: "Dit project laat prachtig zien hoe jong talent en creativiteit kunnen bijdragen aan het levend houden van onze geschiedenis. Waargebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog worden op een respectvolle manier gepresenteerd voor een breed en jong publiek." De game over de Tweede Wereldoorlog zal afgerond worden door een andere groep gamestudenten.
Eerder maakten de studenten van SintLucas al andere mini-games uit de Canon van 's-Hertogenbosch. Bijvoorbeeld een game over de tijd van de mammoetjagers. Door steeds een ander onderwerp uit de canon te kiezen is er in de toekomst een serie van mini-games over de geschiedenis van 's-Hertogenbosch. Het doel is om deze games uiteindelijk aan te bieden via een 'arcadekast'(een retro-speelautomaat) in het erfgoedcentrum.
Meer weten?
Wil je meer weten over dit bijzondere project? Houd de website van Erfgoed 's-Hertogenbosch in de gaten voor updates. Of mail naar erfgoed@s-hertogenbosch.nl.