Tijdelijk Holocaustmonument in ’s-Hertogenbosch

Begin februari is de eerste bijeenkomst over een tijdelijk Holocaustmonument in 's-Hertogenbosch. Met dit kunstwerk worden in september 2024 de weggevoerde en vermoorde joodse- en Sinti inwoners van 's-Hertogenbosch herdacht. Dit gebeurt tegelijk met alle andere Holocaustslachtoffers uit Noord-Brabant in het kader van 80 jaar bevrijding Brabant. Inwoners van ’s-Hertogenbosch maken het monument samen met Stichting Verhalis. Wie mee wil doen kan zich opgegeven via www.verhalis.nl.


Deelnemers aan de slag met de bordjes

Namen en nummers

Op maandagavond 5 februari start Verhalis met het project Namen en Nummers. Dan is de eerste informatiebijeenkomst over het tijdelijk Holocaustmonument in ’s-Hertogenbosch. De avond start om 19.30 uur en vindt plaats bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch, Bethaniestraat 4 te ’s-Hertogenbosch.

Op deze bijeenkomst vertelt Stichting Verhalis over de plannen voor de herdenking die ze, samen met de inwoners van de stad organiseert op 1 september 2024 op de Citadel in 's-Hertogenbosch. We herdenken die dag ook alle andere Holocaustslachtoffers uit de provincie.


Naambordjes op plattegrond bij een eerdere editie in Noord-Brabant

Thuisbrengen

Iedereen kan meedoen door de naam van een slachtoffer te ‘adopteren’ en voor die persoon een naambordje te maken op een houten plankje. Op 1 september legt iedereen zijn naambordje op een grote plattegrond van de stad. Op deze manier worden de stadsgenoten van toen op een symbolische manier weer thuisgebracht. Uit ’s-Hertogenbosch werden ruim 240 Joodse stadsgenoten weggevoerd en vermoord evenals 13 Sinti van het woonwagenkamp De Sieb.

Samenwerking

Tussen 2021 en 2024 ontwikkelde Stichting Verhalis in diverse Brabantse steden tijdelijke monumenten voor de Holocaustslachtoffers. De stichting werkt bij de Bossche herdenking samen met een aantal belangrijke organisaties uit de stad. De startavond vindt plaats bij Erfgoed 's-Hertogenbosch. Zij zullen de deelnemers ook helpen met onderzoek naar de levensverhalen van de Holocaustslachtoffers. Hiervoor organiseert Verhalis binnenkort een workshop, samen met het BHIC en prof. Arnoud-Jan Bijsterveld van de Universiteit van Tilburg.

Het BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) stelt op 1 september haar terrein beschikbaar op de Citadel voor de herdenking. Verder werkt Verhalis samen met de stichting Struikelstenen 's-Hertogenbosch, Huis73, de joodse gemeenschap en parochie Maria. Dansgezelschap Panama Pictures zal een korte performance maken voor de herdenking.

Aanmelden kan via info@verhalis.nl