Onderhoud van kanonnen

De kanonnen op de vestingmuren van 's-Hertogenbosch zijn tijdelijk verwijderd voor onderhoud. De affuiten – de onderstellen waar de kanonnen op liggen- waren in slechte staat en worden vervangen. De nieuwe affuiten worden gemaakt. We verwachten de affuiten en kanonnen begin 2025 terug te plaatsen.


Kanon met uitkijk over het Bossche Broek

Vestingstad 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch is al eeuwenlang een vestingstad. Achthonderd jaar geleden bouwden de Bosschenaren hun eerste stadsmuur. Op het hoogtepunt telde de Bossche stadsmuur 7 imposante poorten en meer dan 25 torens. De muur bepaalde eeuwenlang de grenzen van de stad. 

De Bosschenaren zorgden voor een goede verdediging van hun stad. Ze verbeterden de stadsmuur en verstevigden de poorten. Ook legden ze een zware wal van aarde aan achter de stadsmuur, tegen de muur aan. Zo konden de kanonskogels van de vijand de muur niet omverschieten. 


De Zuidwal in 's-Hertogenbosch

Kanonnen

 ’s-Hertogenbosch bezat ook kanonnen. Bij archeologische opgravingen achter het stadhuis zijn honderden stenen kanonskogels teruggevonden. De Bosschenaren gebruikten kanonnen om de stad te verdedigen en om aan te vallen. Intussen ging de ontwikkeling van de kanonnen door. In plaats van stenen kogels kwamen kogels van gietijzer. Die waren kleiner maar hadden meer effect.


In 2002 werden Achter het Stadhuis deze enorme 16de-eeuwse natuurstenen kanonskogels opgegraven. Afbeelding: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch, M. Bolsius.

Het Stuerghewalt

Het bekendse kanon van 's-Hertogenbosch is het 'Stuerghewalt'. Dit kanon uit de 16e eeuw is nog steeds te zien in het ondergrondse informatiecentrum Bastionder. Het is een indrukwekkend gevaarte van zes meter lang, van gesmeed ijzer, en met een drakenkop aan de voorkant. Helaas was het kanon geen succes vanwege een productiefout: de ene na de andere kogel kwam er in stukken uit.


Stuerghewalt in bezoekerscentrum het Bastionder in 's-Hertogenbosch. Afbeelding: Zuiderwaterlinie.

Einde van de vesting

In 1874 kwam er een eind aan de vesting 's-Hertogenbosch. De vesting kon worden ontmanteld. Poorten werden afgebroken en wallen voor een belangrijk deel afgegraven. Gelukkig blijven de muren door hun waterkerende functie voor 's-Hertogenbosch behouden.