Draken restaureren en steen conserveren
Het is alweer een tijdje leeg op het Stationsplein. De drakenfontein is gedemonteerd, de nieuwe technische installatie voor de fontein is aangelegd en de fundering voor de fontein is gestort. Onze gouden draak logeert nog steeds op het plein voor Het Noordbrabants Museum. Ondertussen werken verschillende specialisten op andere locaties hard aan de restauratie van de fontein en de vier kleine, bronzen draakjes.
Zo ziet het Stationsplein er nu uit. De nieuwe fundering voor de fontein ligt er al.
Steen conserveren
De verschillende delen van de fontein zijn inmiddels gereinigd en gerestaureerd door het bedrijf Meesters In. Daarna zijn al deze gerestaureerde delen van de fontein per vrachtwagen naar zuid Duitsland gebracht. Daar liggen ze nu bij het bedrijf Ibach te drogen.
Zodra ze helemaal droog zijn worden ze daar behandeld met een acrylhars. Deze hars komt tot in alle poriën van de steen. De natuursteen is daardoor beschermd tegen vocht en niet meer gevoelig voor (vorst)schade. Om ervoor te zorgen dat de fontein straks geen glimmend uiterlijk krijgt door de hars wordt de buitenste laag van het steen ingesmeerd met een soort waslaagje. Op die manier kan de hars zich niet hechten aan de buitenkant.
Een restaurateur van Binder Art Services verwijdert de kalkaanslag van het brons
Bronzen draakjes
De bronzen draakjes zijn momenteel bij het bedrijf Binder Art Services. Zij zorgen ervoor dat de draakjes worden ontdaan van hun kalkaanslag. Met een zachte koperborstel wordt deze aanslag verwijderd. De oneffenheden en scheurtjes zijn na de reiniging goed zichtbaar. Alle scheurvorming wordt gelast en afgewerkt.
In de bek van de draakjes zit nog een stuk van een loden waterleiding. Deze wordt straks vervangen door een exemplaar van koper. Tot slot worden de draakjes in de was gezet.
Dit zijn de staarten van de draakjes. Ze zijn gedemonteerd om goed te kunnen restaureren. Aan de linkerkant van de staart zie je de witte kalkaanslag die nog wordt verwijderd.