gebeurtenissen

Oeteldonksche Club opgericht in Nederlands-Indië

De Oeteldonkse Club van 1882 is natuurlijk bekend. Maar wist je dat in het verleden ook op andere delen van de wereld verschillende Oeteldonkse Clubs zijn opgericht?

Op vrijdagavond 22 maart 1918 werd in Soerabaja, in de bovenzaal van het Simpang-restaurant, de Oeteldonksche Club opgericht. Dat lezen we in de ‘Preangerbode’, een dagblad in het toenmalige Nederlands-Indië (Indonesië).

Volgens de krant ging het er tijdens de vergadering 'echt Brabantsch, of liever gezegd echt op z’n Oeteldonksch aan toe'. Direct na de oprichting kwam de ‘Oeteldonksche drank, klare met suiker’ op tafel. Daarna werd er een reglement samengesteld waar iedereen iets aan kon toevoegen: 'Het is dus licht te begrijpen dat het reglement er vrij bont en gek uitziet' meldde de krant. Maar dat was helemaal in stijl, want zoals de kersverse voorzitter het samenvatte: 'We zijn hier om gek te doen en gek te praten'.


Societeit Simpang Soerabaja in de eerste helft van de 20e eeuw. Het gebouw waar de club werd opgericht. (Bron: Collectie Tropenmuseum)


Het gebouw in 2016. Tegenwoordig Balai Pemuda. (Bron: Wikimedia Commons)

De leden van de club hadden het voornemen om elke maand bij elkaar te komen. 'Als het er dan toegaat zoals vrijdagavond, hebben minstens ééns in de maand de Brabanders een paar dagen haarpijn' vervolgde de Preangerbode het verslag.

Hoewel in het begin was gezegd dat een raad van elf pas op een ander moment zou worden gekozen, kwam men later op de avond ‘waarschijnlijk door den invloed van den klare met suiker’ alsnog tot een samenstelling daarvan en werd het dragen van het ‘nationaal costuum – blauwe kiel met pet’ verplicht gesteld.

Bijzonder detail is dat een jaar eerder in ’s-Hertogenbosch het roemruchte carnavalsfeest tot vreugde van de een, maar tot groot verdriet van de ander, werd afgeschaft. Deze Oeteldonksche Club was overigens naast de officiële in ’s-Hertogenbosch, niet de enige. Het succes van de Bossche club leidde later ook nog tot de oprichting van een Oeteldonksche Club in Vught en in Enschede.


Het menu van de Oeteldonksche Club in Soerabaja. (Preangerbode 23-05-1918)

Volledig artikel

Het volledige artikel over de oprichting van de Oeteldonksche Club in Soerabaja is terug te lezen via de website van Delpher.

Meer over

carnaval

Ook interessant

Carnaval in crisistijd

gebeurtenissen
Carnaval in crisistijd

In 1896 zorgde een pokkenuitbraak ervoor dat alle officiële festiviteiten werden afgelast. Maar kwam daarmee ook de polonaise tot stilstand?