bouwwerken

Virtuele tour: Kruithuis

Het Kruithuis aan de Citadellaan in ’s-Hertogenbosch is het laatste Kruithuis uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) dat nog steeds bestaat in Nederland. Het is ontworpen om buskruit veilig te bewaren. Nu is het Kruithuis een museum.

 

De geschiedenis van het Kruithuis gaat terug tot 1616. In dat jaar krijgt de Bossche stadsarchitect Jan van der Wege de opdracht om een veilige opslagplaats te bouwen voor munitie. De bouw begint in 1618 en duurt twee jaar. 

Het Kruithuis is gemaakt van baksteen en natuursteen in een zeshoekige vorm. Het monument heeft in het begin geen ramen en slechts één toegangspoort. Het dak is bewust licht gebouwd. Deze maatregelen zorgen ervoor dat bij een eventuele ontploffing de druk omhoog gaat, van de stad af. 

Tot de eerste helft van de twintigste eeuw heeft het Kruithuis een militaire functie. Vanaf 1947 vinden hier cursussen 'kerkelijke architectuur' plaats waaruit de bekende architectuurstroming van de Bossche School ontstaat. Daarnaast repeteert het Brabants Orkest in het gebouw.

In 1964 en 1975 vinden restauraties plaats. Vanaf de jaren zeventig is het Kruithuis in gebruik als tentoonstellingsruimte. Tussen 2020 en 2024 vindt opnieuw een restauratie plaats. Het monument krijgt een nieuwe bestemming als Museum Kruithuis.

Ook interessant