Industrieel erfgoed van 's-Hertogenbosch op tv
Waarom prijkt op de Brabanthallen het jaartal 1931? En wat is er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de kelder van Grasso gebeurd? Dat ontdekt presentator Hannelore Struijs vanavond in het tv-programma ‘Gebruikte stenen’ over het industrieel erfgoed van 's-Hertogenbosch.
Veemarkthallen
Verspreid over Brabant vind je heel veel industrieel erfgoed zoals voormalige fabrieken en bedrijfsgebouwen. Soms zijn ze vervallen en rijp voor de sloop, maar er zijn er ook die na sluiting een tweede leven krijgen. Daarover gaat de serie 'Gebruikte stenen'. Hannelore Struijs brengt dinsdagavond 12 januari voor de tweede keer een bezoek aan 's-Hertogenbosch. Ze begint aan de Oude Engelenseweg. Johan van den Eijnden, van Erfgoed 's-Hertogenbosch, vertelt haar over de ontstaansgeschiedenis van de veemarkthallen in 1931.
Grasso
Daarna lopen Hannelore en Johan naar de Grasso, een imposant fabriekscomplex. Net buiten de oude stad aan de westkant van het spoor was hier in 1912 een stuk moeras drooggelegd voor de bouw van deze machinefabriek, die bestond uit een kantoorpand met grote productiehallen ernaast. Ze vormen nu een Rijksmonument en zijn eigendom van de gemeente. Van den Eijnden vertelt over de architectuur van het kantoorgebouw en toont de nog steeds zichtbare schade die het in 1944 opliep tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Bertie Geerts was een van de werknemers van Grasso en heeft jaren geleden het beheer van het bedrijfsarchief op zich genomen. Hij leidt Hannelore rond in het kantoorpand. Dit staat nu leeg, maar hier zal een moderne ICT-community worden gehuisvest. Opnieuw komt de Tweede Wereldoorlog ter sprake, als Hannelore hoort water ooit in de kelder van het gebouw is gebeurd.
Uitzending
Kijk naar 'Gebruikte stenen' op Omroep Brabant vanaf 17.50 uur op tv, daarna ieder uur herhaald.
In december bezocht Hannelore Struijs de Tramkade. Die uitzending kun je nu al bekijken bij Omroep Brabant.
Bekijk meer
- De historie van Machinefabriek Grasso