Interactieve expositie met ooggetuigen uit oorlogstijd
Ga in gesprek met ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog ín oorlogstijd bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch vanaf 16 november. Via interactieve portretten sta je oog in oog met de Bosschenaren Roosje, Fientje en Jan tijdens gebeurtenissen die hun leven veranderen. De innovatieve tentoonstelling 'Ontmoetingen in oorlogstijd' is tijdelijk te zien in het erfgoedcentrum aan de Bethaniestraat 4 in 's-Hertogenbosch.
Wethouder Marianne van der Sloot opende de tentoonstelling op woensdagmiddag: “De vele archieven en collecties van Erfgoed ‘s-Hertogenbosch bieden een schat aan verhalen uit de oorlogstijd. Verhalen die bewaard zijn gebleven, en waarvan het ook in de huidige tijd belangrijk is dat deze verteld blijven worden. Vandaag voegt Erfgoed 's-Hertogenbosch daar een innovatieve vertelvorm aan toe: een interactieve beleving met gebruik van spraakherkenning. Op deze manier is het mogelijk om Bossche ooggetuigen uit de Tweede Wereldoorlog te ontmoeten en te bevragen.”
Wethouder Marianne van der Sloot en nabestaande van Roosje Glaser bekijken interactieve expositie
Nabestaanden vertellen het verhaal van Roosje Glaser
Oorlogsverhalen
De bezoeker ontmoet de Bosschenaren Roosje, Fientje en Jan in de interactieve expositie en kan met hen in gesprek gaan. De Tweede Wereldoorlog krijgt in deze vernieuwende publiekspresentatie vanuit verschillende perspectieven gezicht. Diverse thema's zoals het dagelijks leven, verzet, collaboratie, vervolging en bevrijding komen aan bod. De personen worden geïntroduceerd door historica en Andere Tijden-presentatrice Astrid Sy.
Oorlogsbronnen
De gesprekken zijn gebaseerd op verhalen en bronnen die Erfgoed 's-Hertogenbosch bewaart. De vele dagboeken, brieven, foto's en dergelijke bieden een schat aan verhalen uit de gemeente 's-Hertogenbosch in oorlogstijd. Met steun van het Mondriaan Fonds is een grote hoeveelheid archiefmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog gedigitaliseerd. Hierdoor is het mogelijk om de oorlogsbronnen beter toegankelijk te maken en op innovatieve manieren te presenteren voor een breed publiek.
Innovatieve techniek
De inzet van innovatieve technieken, zoals spraakherkenning, maakt het mogelijk om virtueel een actief gesprek te voeren met de persoon uit de Tweede Wereldoorlog. Iets dat in het echt nauwelijks meer mogelijk is, omdat bijna alle ooggetuigen van de oorlog zijn overleden. De interactieve portretten blijven tot aan de zomer van 2024 te zien bij Erfgoed 's-Hertogenbosch. Daarna gaan ze naar andere openbare plekken in de gemeente 's-Hertogenbosch.
Deze interactieve expositie is gemaakt in samenwerking met het Bossche bureau Wij Doen Dingen, Breda University of Applied Sciences en Erfgoed 's-Hertogenbosch. En mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het Mondriaan Fonds.