bouwwerken

3D scannen opgraving Pieckepoort

Tijdens de opgraving van de Pieckepoort in 2016 zijn er 3D scans gemaakt met een laserscanner. Met de scanner is een exacte driedimensionale 'kopie' gemaakt van iedere opgegraven steen van de stadspoort. Hiermee is de opgraving altijd te bezoeken, ook nu deze weer toegedekt is. De scans zijn gemaakt door PelserHartman 3D Measuring Solutions.

Hoe werkt deze techniek?

3D laserscanning is een meettechniek, waarbij een 3D scanner op hoge snelheid een miljoen meetpunten per seconde maakt. 3D laserscanners maken een realistische en accurate opname van de werkelijkheid. Ze ‘vangen’ zichtbare objecten in een wolk van miljarden meetpunten. Dit is een waardevol product voor het meten van archeologische opgravingen, omdat ter plekke niet meer geschetst hoeft te worden. De archeoloog kan (de vaak korte) tijd waardevoller besteden aan betere analyse en interpretatie.


Elke steen werd tijdens de opgraving van de Pieckepoort maataccuraat vastgelegd.

“3D scanning betekent een goede maatvaste weergave van de werkelijkheid, in alle richtingen. Dat scheelt veel documentatiewerk tijdens de opgraving. Verder leg je veel meer vast dan je normaal doet, omdat je alles meet en er tegelijkertijd foto’s van maakt. In de oude situatie miste je regelmatig informatie, omdat je helaas keuzes moet maken over wat je registreert. Als je nu tijdens de uitwerking een extra maat wilt weten, kun je snel even terug naar de data. Vroeger had je pech, omdat de opgraving dan meestal al geruimd was. Het werkt dus niet alleen makkelijker, het is ook een belangrijke backup.”

Ronald van Genabeek – Archeoloog Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Fotorealistisch

Alle muurresten zijn niet alleen nauwkeurig ingemeten, maar ook direct fotorealistisch vastgelegd. De gebruikte 3D laserscanner beschikt namelijk ook over een HDR-camera. Deze maakt hoogwaardige afbeeldingen die als het ware over de pointcloud gelegd worden. Op deze manier krijgt elk meetpunt de juiste kleur. Het resultaat is een realistisch gekleurde puntenwolk die geometrisch accuraat is.

Meer informatie

Meer weten over de techniek van 3D laserscanning bij archeologische opgravingen? Kijk op de website van PelserHartman 3D Measuring Solutions.

Ook interessant