Bastion Sint Anthonie en de bevrijding in 1944
Bastion Sint Anthonie speelde een belangrijke rol in de bevrijding van 's-Hertogenbosch in 1944.
In de ochtend van 24 oktober 1944 was de Britse Welsh Divisie bezig om vanuit het noord-oosten 's-Hertogenbosch te bevrijden van de Duitsers. De Diezebrug was korte tijd in handen van onze bondgenoten maar zij moesten toezien dat de brug door de vijand werd opgeblazen. Hetzelfde lot ondergingen de resterende bruggen over de Zuid Willemsvaart. Het centrum kon niet bereikt worden. Dat was een grote tegenvaller. De revanche kwam 's-middags.
De Anthoniebrug over de Zuid Willemsvaart was opgeblazen maar de deuren van Sluis 0 stonden dicht en waren onbeschadigd. Britse vlammenwerpers dreven vanaf de overzijde van het kanaal de Duitsers uit de huizen langs de zuidoever. Bovendien werd er een rookgordijn aangelegd. Hierachter konden infanteristen van de Royal Welsh Fusiliers ongezien over het smalle voetpad van de sluisdeuren de overkant bereiken. In een stormaanval hebben zij op bastion Anthonie een bruggenhoofd gevestigd.
Daardoor konden de Royal Engineers in de nacht een Baileybrug naast de sluisdeur bouwen. Via deze brug heeft de volgende morgen het gros van de Welsh divisie het centrum van de stad kunnen binnendringen en bevrijden.
Ter herinnering aan de bevrijding door de Welshmen werd een monument geplaatst. Het monument is uitgevoerd in corten staal en heeft dezelfde kleur als de uniformen van de Britse soldaten in 1944.