bouwwerken

Geschiedenis van het Groot Tuighuis

Kort na 1430 werd op de plek waar nu het Groot Tuighuis staat een kapel en gasthuis gebouwd voor bedevaartgangers op de reis naar Santiago de Compostella. Deze broederschapskapel werd in de 16e eeuw uitgebreid tot een driebeukig schip met éénbeukig koor. Vanaf 1569 was het een parochiekerk.

3D reconstructie Oude Sint-Jacobskerk rond 1500

Na 1629 werd het gebouw onteigend en diende vervolgens als protestantse kerk, wagenhuis en paardenstal. In 1752 werd het verbouwd tot militair arsenaal. Daarbij werden drie opslagzolders voor onder andere wapentuig gemaakt en heette het in de 19e eeuw Groot Tuighuis.

De Sint-Jacobskazerne rond 1900. (Bekijk via Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Datering onbekend. (Bekijk via Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Kazerne in 1907. (Bekijk via Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Na de beëindiging van de militaire functie was het gebouw vanaf 1924 de locatie van het Noordbrabants Museum. Onder architectuur van Oscar Leeuw werd het pand intern verbouwd en de voorgevel vernieuwd. Na het vertrek van het museum naar de Verwersstraat werd het gebouw in 1988 het onderkomen van de gemeentelijke afdeling BAM (Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten).

Sinds 2015 dient het Groot Tuighuis als kantoor en depot van de gemeentelijke afdeling Erfgoed 's-Hertogenbosch. In de Archeohotspot kunnen bezoekers het werk van een archeoloog in de praktijk meemaken.

Ook interessant