bouwwerken

Laatste fase restauratie drakenfontein

Er is hard gewerkt aan de restauratie van de drakenfontein. Het rijksmonument is in 2020 heel voorzichtig uit elkaar gehaald en vervolgens ruim een jaar gerestaureerd door de steenhouwers van MEESTERS IN. Na het schoonmaken en restaureren zijn verschillende delen van de fontein naar Duitsland gebracht waar ze een speciale behandeling hebben gehad om het verouderingsproces van de steen te laten stoppen. Een ander deel, de rand van de fonteinbak, was in een dusdanig slechte staat dat deze opnieuw is nagemaakt door de steenhouwers.

Beeldhouwer werkt aan de fonteinrand
Bij MEESTERS IN is door de steenhouwers gewerkt aan de nieuwe fonteinrand

Conserveren

De drakenfontein heeft erg te lijden onder de erosie van het buitenoppervlak van de natuursteen. De tekst op de voet was bijna niet meer te lezen. Door de steen te laten behandelen in Duitsland is het proces van erosie van de steen gestopt. Ornamenten en letters op het monument gaan daardoor niet verder verloren. Hierdoor blijft de historische informatie op het monument bewaard.

De zuil van de fontein, de trappen en consoles hebben eerst een aantal maanden goed moeten drogen. Alleen als de steen volledig droog is kan deze worden behandeld. Cellen in de steen die nog water bevatten kunnen namelijk geen conserveermiddel opnemen.

Delen van de fontein die nog moeten drogen in de fabriek in Duitsland
Delen van de fontein die nog moeten drogen in de fabriek in Duitsland © Jbach Steinkonservierung GmbH & Co.

Daarna zijn de verschillende delen van de fontein in een groot vat geplaatst, dat op zijn beurt in een zogenaamd ‘vacuümautoclaaf’ wordt geplaatst. Nadat de lucht uit de steen is onttrokken, wordt methylmethacrylaat (soort hars) toegevoegd. Onder druk wordt ervoor gezorgd dat de hars tot in de kern van de steen doordringt. Daarna wordt het geheel verwarmd om de hars goed te laten uitharden. Als alles weer is afgekoeld worden de delen weer uit de vaten gehaald. Door dit conserveringsproces worden alle poriën in de natuursteen tot in de kern van de steen gevuld met methylmethacrylaat. Daardoor is de natuursteen niet meer vatbaar voor invloeden van water en vorst. Ook de sterkte van de zuil neemt toe en deze kan niet verder slijten. De drakenfontein gaat er door de harsbehandeling niet anders uitzien.

Autoclaaf (drukvat) waarin de steen wordt behandeld
Autoclaaf (drukvat) waarin de steen is behandeld © Jbach Steinkonservierung GmbH & Co.

Delen van de trap van de drakenfontein die al geconserveerd zijn
Delen van de trap van de drakenfontein die al geconserveerd zijn

Nieuwe fonteinrand

Niet alle onderdelen van de fontein zijn behouden gebleven. De rand van het waterbassin van de fontein is vervangen. Deze verkeerde in een te slechte staat om goed te kunnen restaureren. Ook waren er al meerdere reparaties aan de rand uitgevoerd in het verleden. Deze rand was gemaakt van Euville, een Franse kalksteen. Deze steen heeft een grofkorrelige structuur en is opgebouwd uit onder andere crinoïden en stekels van zee-egels, die samengegroeid zijn.

De nieuwe rand is gemaakt van Portlandsteen. Dit is een witte zandhoudende kalksteen waar ook veel fossielen in zitten. De steen wordt in twee groeven gewonnen op het schiereiland Isle of Portland in het graafschap Dorset in Engeland. De steen is afgezet in het tijdperk Jura. Deze steen lijkt op de Franse Euville, maar is beter bestand tegen ons weertype.


Onbewerkte Portlandsteen waar de nieuwe fonteinrand van is gemaakt

De blokken Portlandsteen voor de nieuwe fonteinrand zijn computergestuurd gezaagd door een CNC machine. Hierdoor is de oorspronkelijke rand heel precies nagemaakt. Daarna zijn de verschillende delen van de rand met de hand afgewerkt door de steenhouwer. 

Computergestuurde  frees waarmee de blokken in de juiste vorm worden gefreesd
Computergestuurde frees waarmee de blokken in de juiste vorm zijn gefreesd

Beeldhouwers bewerken de blokken na het frezen
Steenhouwers bewerken de blokken na het frezen

Beeldhouwers brengen o.a. het reliëf aan op de fonteinrand
Steenhouwers brengen o.a. het reliëf aan op de fonteinrand

De eerste delen van de fonteinrand zijn klaar
De eerste delen van de fonteinrand zijn klaar

Ook interessant

Eerste fase restauratie drakenfontein

bouwwerken
Eerste fase restauratie drakenfontein

De Drakenfontein is gerestaureerd. Het rijksmonument op het Stationsplein is in 2020 volledig verwijderd en gerestaureerd en in het voorjaar van 2021 opnieuw opgebouwd.

Draken restaureren en steen conserveren

bouwwerken
Restaurateur van Binder Art Services aan het werk.
Draken restaureren en steen conserveren

De Drakenfontein wordt gerestaureerd. Het rijksmonument op het Stationsplein is volledig verwijderd en wordt nu gerestaureerd. In het voorjaar van 2021 wordt de fontein opnieuw opgebouwd.