Bossche winter in beeld
Hoe vierden Bosschenaren 100 jaar geleden carnaval? Wat zijn de oudste foto’s van de stad onder een dik pak sneeuw? En hoe zag de kerststal van de Sint-Jan er in de jaren 1930 uit? We nemen je mee naar de Bossche Winters van toen met de vele foto’s en films uit ons archief.
Kerst
De oudste foto van de populaire kerststal van de Sint-Jan komt uit 1934. Het tafereel is dan nog vrij eenvoudig. Waarschijnlijk was het plebaan Van Susante die met het idee kwam om opgezette dieren in de kerststal te plaatsen.
Carnaval
Het station en carnaval zien er tegenwoordig heel anders uit. We nemen je mee terug naar de intochten van de vorige eeuw.
Sinterklaas
In de jaren 30 stroomde de Markt al vol en klonken de bekende liedjes in de straten. Een welkom door de burgemeester hoorde er ook al bij! Toch is in 90 jaar ook veel veranderd.
Oud & Nieuw
Van een stapel vuurpijlen in de kelder tot de verkoop van oliebollen met een ezel: in het verleden pakten de Bosschenaren oud & nieuw zo aan.
Driekoningen
In 1924 organiseerde de Bossche Kunstkring voor het eerst het driekoningenzingen. In de jaren daarna gingen kinderen langs de huizen voor snoep of geld. De braveriken brachten dat geld naar de katholieke kerk.
Sneeuw
In 1940 moest de Bossche dokter met een arrenslee op patiëntenbezoek. Terugblik naar de tijd dat de stad nog bedekt was met een dik pak sneeuw.
Schaatsen
De laatste keer dat we het ijs op konden is helaas al even geleden. Daarom verzamelden we deze prachtige plaatjes van ijspret op de Dommel, IJzeren vrouw en zelfs de Maas.
Met een paardenkaak het ijs op: dat klinkt tegenwoordig heel gek... Maar de Bossche kinderen van vroeger deden het. In een oude Diezetak hebben archeologen de onderkaak van een paard gevonden. Dit is niet zomaar slachtafval, maar een zogenaamde 'kaakslede'.
Feestverlichting
De Bossche feestverlichting is de afgelopen eeuw flink veranderd: van een grootse onthulling van de elektrische (!) verlichting in de jaren 30 tot een superkerstbal in de jaren 90.
Het Geefhuis
De geschiedenis van de bibliotheek aan de Hinthamerstraat is heel anders dan het uiterlijk doet vermoeden. Vanaf de middeleeuwen kregen arme Bosschenaren hier voedsel en kleding. Vaak roggebrood, maar met kerst soms zelfs varkensvlees. Het was een soort voedselbank dus.