gebieden

De Romeinen en tempel van Empel anno nu

Bataven en Romeinen blijven intrigeren en inspireren. Dat geldt ook voor de tempel van Empel. We komen die op allerlei manieren tegen. Het is een belangrijk deel van het verhaal over Romeins Brabant in Het Noordbrabants Museum. De vondsten (die bewaard worden in het depot van Erfgoed ’s-Hertogenbosch) zijn nog steeds onderwerp van studie.

De Stichting Tempel van Empel wil de Romeinse tempel ‘beleefbaar’ maken op de vindplaats zelf. En door middel van evenementen, 3D-animaties en toeristische routes komen de tempel, Bataven en Romeinen telkens opnieuw in beeld. Ook op andere manieren en op andere plaatsen in de omgeving komen de Romeinen tot leven, zoals in Museum Romeins Halder en door de educatieve activiteiten van Het Noordbrabants Museum en Erfgoed Brabant.


De Romeinse dag van 25 augustus 2019. Op het tempelterrein kom je oog in oog te staan met de legionairs van de Legio Decima Gemina. 

Zien en beleven

Op de plaats waar eens het Romeinse tempelcomplex lag, herinnert nu niets meer daaraan. Dat is jammer, want we streven ernaar de geschiedenis toegankelijk, zichtbaar en beleefbaar te maken. Hier zou dat kunnen door een reconstructie van de tempel, zoals het doel is van de Stichting Tempel van Empel. Deze plek kan dan ook het focuspunt zijn van evenementen zoals de Romeinse dag die door de stichting georganiseerd wordt. Maar we gebruiken ook moderne technieken zoals Virtual Reality: zet de bril op en je loopt door de Romeinse tempel!


Op de Romeinse dag in 2015 stond deze (houten) reconstructie precies waar eens de tempel stond.

Tijdens de Romeinse dag in 2019 biedt Erfgoed ’s-Hertogenbosch een virtueel kijkje in de tempel van Empel.

Voorjaar 2021: fietsroute Tempels langs de Maas

Nog een manier om de Romeinen mee te maken is langs de plaatsen te gaan waar hun sporen liggen. Zo wordt op dit moment de fietsroute ‘Tempels langs de Maas’ ontwikkeld. Deze route, bijna 50 km lang, voert op de zuidoever van de Maas van de tempel van Empel maar Maren-Kessel. Daar was ook een tempel maar werd bovendien in 55 voor Chr. door Caesar slag geleverd met de Germanen. Verderop bij Lith zijn aan de andere kant van de Maas Romeinse schepen gevonden! De route gaat door het gebied tussen Maas en Waal terug naar ’s-Hertogenbosch. Op zo’n twintig locaties onderweg wordt door middel van landmarks, infoborden, audio-silhouetten en een routefolder verteld over de (Romeinse) geschiedenis van de plek. Deze informatie is door een route-app ook digitaal toegankelijk. De route (een samenwerking van de vier aanliggende gemeenten en de provincie Noord-Brabant) komt in het voorjaar 2021 beschikbaar.

Zie ook

Kijk voor andere verhalen, vondsten en vindplaatsen op: Romeinen in 's-Hertogenbosch.

Meer over

Romeinen

Ook interessant

Veranderd landschap bij de tempel van Empel

archeologie
Veranderd landschap bij de tempel van Empel

Staand op de dijk langs de Maas kijken wij naar de plek waar de resten van de tempel van Empel gevonden zijn. In de Romeinse tijd zag het gebied er heel anders uit.

Boeren op het zand in de tijd van de Romeinen

archeologie
Boeren op het zand in de tijd van de Romeinen

Ondanks ruim 200 vindplaatsen van Romeins materiaal in de gemeente ’s-Hertogenbosch is er echter nog geen handvol Romeinse huizen teruggevonden.