personen

Tijdsbeeld van het Innovatie Kwartier en Boschveld

In het noordelijke deel van de Bossche Spoorzone ligt het Innovatie Kwartier en Boschveld. In deze buurt wordt gewoond in wederopbouw- en moderne flats, gewerkt in hippe kantoren en hier leven veel culturen met elkaar. De Bossche kunstenares Monique Broekman bracht in opdracht van Erfgoed ’s-Hertogenbosch de verhalen van bewoners en ondernemers in beeld. Verhalen van nu als erfgoed voor de toekomst.

Herinnering, vertraging en versnelling

In het Innovatie Kwartier en Boschveld liggen de verhalen voor het oprapen. Monique Broekman maakte in 2024 drie documentaires die samen een drieluik vormen. Ze geven een tijdsbeeld van hoe mensen hier wonen, werken en verblijven. De persoonlijke verhalen gaan onder meer over ‘herinnering, vertraging en versnelling’.

Film 1: Datascience bedrijven

Het monumentale gebouw van Grasso is de hotspot op gebied van ICT en data. De datascience bedrijven van Jeroen Steenbakkers, Niek Versteegde en Luc kitslaar richten zich op het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Dat doen ze door te werken aan efficiëntie en innovatie met het zicht op de toekomst.

Film 2: Boschveld Wereldkeuken

In Boschveld worden tijdens de maandelijkse Wijktafel maaltijden gegeten, bereid door de Boschveld Wereldkeuken in de Brede Bossche School. Bij de Boschveld Wereldkeuken gaat het om herinnering, smaken en overlevering, het doorgeven van liefde via eten. De Iraans/Oostenrijkse Maryam en Koerdische/Iraakse Hataw halen herinneringen op via smaken uit hun verleden.

Film 3: Boschveld Ambacht Centrum

Bij het Boschveld Ambacht Centrum gaat het om het uitoefenen van ambachten, met focus op het hier en nu. Om iets met je handen te maken wat goed is. Die aandacht voor een goed eindresultaat heeft soms meer tijd nodig. Ondernemer Patrick Kloth gaat op bezoek bij de werkplaatsen van Erik van Dongen, Sanne reichert, Leidi Haaier en Anja Klimmer.

Erfgoed voor de toekomst

De drie verhaallijnen geven de buurt een gezamenlijke identiteit. De verhalen worden bewaard en gedeeld als immaterieel erfgoed; voor inspiratie en ze in te zetten om verbinding en samenwerking te starten. De verhalen zijn daarnaast ook van waarde als erfgoed voor de toekomst: verhalen van nu over mensen en hun omgeving om door te geven aan volgende generaties.

 

Meer over

uitgelicht Spoorzone

Ook interessant

bouwwerken

De Pieckepoort: weer in beeld

De Pieckepoort was ooit de mooiste poort van de stad. De nieuwe inrichting van het Wilhelminaplein laat iets zien van de vroegere glorie.